Loonverschillen man/vrouw versus uurtarieven man/vrouw

Vandaag werd ik getriggerd door een bericht op Z24 over de ongelijkheid in belonen tussen mannen en vrouwen naar aanleiding van onderzoek van het CBS. De kern van het artikel was dat het verschil kleiner werd maar nog steeds aanzienlijk was en dat het terugloop steeds langzamer ging. Verder bleek dat op jongere leeftijd de verschillen relatief klein zijn maar in de oudere doelgroepen de verschillen steeds groter.

Het probleem bij dergelijke artikelen en onderliggend onderzoek is echter dat niet duidelijk is wat er met elkaar vergeleken wordt. De totale werknemers populatie of werknemers in een dezelfde sector met dezelfde functie en met eenzelfde aantal jaar ervaring? Bij het CBS is per sector vergeleken, maar volgens mij niet verder uitgesplitst.Het zijn namelijk twee verschillende discussies: ‘het glazen plafond’ en ‘gelijke beloning’.

Om dit laatste in perspectief te kunnen plaatsen zou het mooi zijn als iemand een onderzoek deed naar het gemiddelde uurtarief van verschillende freelancers. Deze worden immers veel meer door marktmechanismen gedreven en minder door anciënniteit en geslacht.

Ook onderzoek naar gemiddelde uurtarieven van advocatenkantoren of accountants en adviseurs lijken mij interessant. Maken deze kantoren (onbewust) onderscheid in geslacht bij de bepaling van hun uurtarief? Ook hier geldt de marktwerking veel sterker dan ouderwetse en ingesleten gewoontes.
Beide onderzoeken moeten natuurlijk wel appels met appels vergelijken: dus gelijke functies met gelijk aantal jaar werkervaring. Ik ben benieuwd of er onderzoek beschikbaar is en of hierover gepubliceerd is.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: