De verhuistruc om van medewerkers af te komen mag niet meer

21 oktober deed het Europese hof van Justitie een impactrijke uitspraak in een zaak die een ex-medewerker van Heineken had aangevochten bij de outsourcing van de cateringactiviteiten door Heineken naar Albron.

Waar gaat het over?
Veel facilitaire zaken zijn in de jaren 90 en vorig decennium door organisaties ‘verkocht’ aan facilitaire dienstverleners zoals schoonmaak, beveiliging, catering en systeembeheer. In het algemeen zijn de CAO’s in de facilitaire dienstverlening een stuk minder ‘verzorgd’ dan bij de oorspronkelijke werkgever. Kijk maar eens naar de bank CAO en vergelijk die met de schoonmaak en glazenwassers CAO, mn reiskosten, vakantiedagen en pensioen zijn verschillen te vinden.
Als een bedrijf bepaalde werkzaamheden ‘verkoopt’ moeten de medewerkers die deze werkzaamheden uitvoeren worden overgenomen door het ‘nieuwe’ bedrijf. De arbeidsrechten worden dan ook ¬†overgenomen door dit bedrijf. In het geval van Heineken had zij haar cateringmedewerkers in een aparte werkmaatschappij opgenomen en detacheerde deze BV haar personeel in de catering. Puur juridisch gezien werd bij de overname van Albron alleen de catering overgenomen en niet het personeel. Daardoor liet Heineken de betreffende medewerkers solliciteren bij de nieuwe werkgever en verloren mensen hun opgebouwde rechten zoals salaris.

Het Europese hof heeft nu geconcludeerd dat wanneer mensen permanent gedetacheerd zijn bij een andere werkmaatschappij binnen hetzelfde ‘concern’ , voor hen dezelfde regels gelden als ware het personeel in dienst van die dochter. Dit gaat waarschijnlijk nog veel stof (uit het verleden) doen opwaaien omdat veel bedrijven met een personeels-BV werken.

Waar ik wel benieuwd naar ben is of dit ook gevolgen heeft voor off-shoring constructies. Bijvoorbeeld de uitbesteding van call centers en service lijnen naar Zuid-Afrika of Suriname. Of geldt dit alleen als de werkzaamheden op fysiek dezelfde plek blijven worden uitgevoerd?

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: